Archi Modeler doesn't start anymore on Windows 10

Started by lehtio, May 30, 2020, 12:40:52 PM

Previous topic - Next topic

lehtio

I have a fresh Windows 10 installation and installed the Archi 64-bit version from the website. Archi won't start at all. It gives only an error message to the log file.

I installed the whole Windows 10 a few times. I also tried to install a different Java version. But nothing seems to help.

Error message is following:
!ENTRY org.eclipse.osgi 4 0 2020-05-30 15:21:12.003
!MESSAGE Application error
!STACK 1
java.lang.UnsatisfiedLinkError: org.eclipse.swt.internal.C.PTR_sizeof()I
at org.eclipse.swt.internal.C.PTR_sizeof(Native Method)
at org.eclipse.swt.internal.C.<clinit>(C.java:22)
at org.eclipse.swt.widgets.Display.<clinit>(Display.java:144)
at org.eclipse.ui.internal.Workbench.createDisplay(Workbench.java:735)
at org.eclipse.ui.PlatformUI.createDisplay(PlatformUI.java:162)
at com.archimatetool.editor.Application.start(Application.java:73)
at org.eclipse.equinox.internal.app.EclipseAppHandle.run(EclipseAppHandle.java:203)
at org.eclipse.core.runtime.internal.adaptor.EclipseAppLauncher.runApplication(EclipseAppLauncher.java:137)
at org.eclipse.core.runtime.internal.adaptor.EclipseAppLauncher.start(EclipseAppLauncher.java:107)
at org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseStarter.java:400)
at org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseStarter.java:255)
at java.base/jdk.internal.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
at java.base/jdk.internal.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
at java.base/jdk.internal.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
at java.base/java.lang.reflect.Method.invoke(Unknown Source)
at org.eclipse.equinox.launcher.Main.invokeFramework(Main.java:660)
at org.eclipse.equinox.launcher.Main.basicRun(Main.java:597)
at org.eclipse.equinox.launcher.Main.run(Main.java:1468)

Jean-Baptiste Sarrodie

Hi,

I tested it also on two different laptop (including one with a fresh windows 10 install) and didn't face any issue.

If you tested only using the installer, please test using the ZIP version.

BTW, which version did you test? 4.6 or 4.7 beta ? Also try the other one depending on your case and tell us what the result are.

Regards,

JB
If you value and use Archi please consider making a donation! https://www.archimatetool.com/donate

Phil Beauvoir

Which version of Archi did you download?

Is your Windows 10 64-bit?

Note - Archi bundles its own Java. Did you remove it?
If you value and use Archi please consider making a donation! https://www.archimatetool.com/donate

lehtio

Thank you for the fast reply. I really appreciate it
I tried also zip-version, beta, and current stable version. No, I did not remove Archi's Java. The system is the latest Windows 10 64-bit.

Phil Beauvoir

Do you have Java installed on the system? If so, what version is it?
If you value and use Archi please consider making a donation! https://www.archimatetool.com/donate

Jean-Baptiste Sarrodie

Hi,

Can you provide exact Windows version (screenshot of winver for example) ?

JB
If you value and use Archi please consider making a donation! https://www.archimatetool.com/donate

lehtio

Windows 10 Pro
Version: 1909
Installed on 28/05/2020
Is Build: 18363.836

Computer Dell Precision 2-in-1
i7-8706G
16GB RAM

Phil Beauvoir

Delete this folder if it exists:

C:\Users\YourUserName\AppData\Roaming\Archi4\.config
If you value and use Archi please consider making a donation! https://www.archimatetool.com/donate

lehtio

I have already tried that one also and just tried it again. The next execution of the Archi generates that folder again and gives the same error message in the log file.

Phil Beauvoir

I don't know what else to suggest. The error indicates that a native DLL cannot be loaded for some reason. Perhaps another program is interfering? Maybe a virus scanner?
If you value and use Archi please consider making a donation! https://www.archimatetool.com/donate

lehtio

Thank you for your help anyway. I installed whole system again, so it's "fresh" install of the Windows 10.

Jean-Baptiste Sarrodie

Hi,

I've just checked and I have the exact same version of Windows 10 and also a fresh install (done 2 days ago), but Archi runs flawlessly.

I really don't know what else to suggest, there must be something interfering in a way or another...

JB
If you value and use Archi please consider making a donation! https://www.archimatetool.com/donate

Phil Beauvoir

If you search on internet for:

java.lang.UnsatisfiedLinkError: org.eclipse.swt.internal.C.PTR_sizeof()

You'll find a few instances. Causes - 64-bit vs 32-bit, virus scanner, AppsSense...

If you value and use Archi please consider making a donation! https://www.archimatetool.com/donate

Phil Beauvoir

May 30, 2020, 14:29:27 PM #13 Last Edit: May 30, 2020, 16:38:43 PM by Phil Beauvoir
See https://bugs.eclipse.org/bugs/show_bug.cgi?id=550309

It affects the Mac version of Java but could be a clue.

To repeat my question:

Do you have Java installed on the system? If so, what version is it?
If you value and use Archi please consider making a donation! https://www.archimatetool.com/donate